Blog wat past nu echt bij mij_

Studiekeuze – Wat past er nu echt bij mij?

De juiste studiekeuze! Droom groot! Vind je bestemming!

De druk lijkt immens hoog als het aankomt op het kiezen van de studie die er nu echt bij jou past. We leven in een maatschappij waarin jij verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. De hele wereld ligt voor je open en je kunt wel uit 1.400 studies kiezen. Wow! Overweldigend, vind je niet?

Droom klein

Zoals ik al eerder schreef in de blog over Passie heb ik heb het boek Beginner’s Pluck van Liz Forkin Bohannon gelezen. Pluck betekent dapperheid en moed scheppen. Het lezen van dit boek maakte een diepe indruk op me, juist omdat Liz in staat is om eens flink de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ze daagt je uit om eens anders te denken en op een total andere manier naar dingen te kijken! Zo zegt zij: Jongens, stop er eens mee om alsmaar groot te denken. Droom klein!

Klein dromen?! No way!

Ja, wellicht denk je nu net als ik toen, huh?! Klein dromen?! Dat ga je toch niet menen? Je moet toch juist groot dromen om ergens te komen? Liz stelt dat groot dromen niet altijd de beste of de meest behulpzame plek is om te beginnen. Het grootste kan je zo overweldigen dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Zo wil je wellicht impact hebben in de levens op andere mensen, een groot bedrijf leiden of een prominente plek innemen in de politiek. Groots, fantastisch, maar nog zo ongrijpbaar als je nu in je examenjaar zit.

Tegen de stroom in, met zoveel impact!

Zo tegen de stroom in zette Liz het klein dromen om in actie. Juist voor deze kleine droom had ze geen diploma’s nodig, geen connecties of een uitgebreide CV. Bovendien had ze ook niet een enorme zak geld nodig om te beginnen. Dus ook geen enkel excuus om haar kleine droom niet door te zetten. Ze begon gewoon waar ze kon beginnen! Inmiddels is haar initiatief, door zelf na haar middelbare schoolperiode met haar voeten in de klei te gaan staan, uitgegroeid tot het bedrijf Sseko Designs. Met dat bedrijf creëert ze voor 50 vrouwen werk in Oost Afrika.

Mijn grootste leerschool ooit!

Weet je, dat is absoluut fantastisch. Je zit dan niet vast in de machteloosheid dat je meer wilt dan je kunt, of dat de angst je wegblaast om in actie te komen of het moment dat je overweldigd bent gaat ook aan je voorbij. Juist dan kun je diep wortelen in je passie, jezelf door de tijd heen ontwikkelen en ontdekken wat er nu écht bij je past! Zo ben ik ooit ook begonnen met BUtogether, een stichting die ik op 21-jarige leeftijd oprichtte om van betekenis te zijn voor jong volwassenen in de leeftijd van 21-35 jaar. En men, wat heb ik veel geleerd, wat ben ik af en toe onderuit gegaan, maar juist vanuit het beginnen met datgene wat voor handen was ontdekte ik zoveel over mezelf. Over datgene wat ik leuk vind, over datgene wat ik kan én niet kan, over de samenwerking met andere mensen. Naast mijn afgeronde studie is dit wellicht de grootste leerschool ooit geweest. Gewoon door klein te dromen en dát te doen wat mijn hart me in gaf om te doen.

Wat heb jij voorhanden om op te pakken?

Ga ervoor! En mocht je nog niet weten wat er echt bij jou past óf dat waar jij helemaal voor wil gaan, kom dan bij me langs voor het Ontdek Jouw Vervolgstudie coachtraject. Ik loop graag met je op!

Vorig bericht
Ontdek jouw leerstijl

Andere berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan