Prestatiedruk en jongeren

Prestatiedruk – mag het wat minder?

Je hoeft je telefoon er maar bij te pakken en het gebeurd. Al scrollend langs alle foto’s zie je een collage van alle fantastische levens van al je vrienden, bekenden of online kennissen. De gezelligste foto’s, de prachtig afgetrainde lijven of een levensstijl die jij onmogelijk kunt financieren. Wellicht een schril contrast met je eigen leven, dat verre van perfect lijkt. Het beïnvloed niet alleen je zelfbeeld, maar het kijken naar de ogenschijnlijk perfecte foto’s van anderen verandert letterlijk je wereldbeeld.

Jongeren ervaren een enorme druk om te presteren

Prestatiedruk heeft alles te maken met de druk die je ervaart om te presteren op het gebied van opleiding, sport, werk of uiterlijk. Een norm die opgelegd wordt vanuit de omgeving. In gesprek met veel tieners delen ze over de norm die lijkt te bestaan dat een hbo of een wo opleiding datgene is wat je moet behalen, een mbo opleiding lijkt al snel te min. Zo delen veel jongeren dat op het mbo veel wordt gesproken over ‘als je straks op het hbo zit, dan…’
Daarnaast spelen ook financiële belangen een rol; je verdient simpel genoeg met een mbo opleiding gewoon niet voldoende om een huis te kunnen kopen. Tenzij je een uiterst goede vakman of vrouw bent en dus mee kunt liften op de gigantisch hoge uurtarieven voor metselaars, timmerlui of stukadoors.

En hoe deal je dan met die druk?

De druk die jongeren kunnen ervaren kan zorgen voor stress. Nu is stress niet per definitie ongezond. Het kan je namelijk juist ook activeren om je potentie te onderzoeken en gemotiveerd aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling. Het wordt echter een probleem wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. In dát geval kunnen we ervoor pleiten om ervoor te zorgen dat de groepsdruk, de druk vanuit onze maatschappij, onze ouders of misschien wel de social media kanalen te verlagen. Wanneer de druk er niet meer is, is alles opgelost. Dat klinkt simpel, toch? Maar is dat dan ook de manier om daarmee om te gaan? Of ligt er juist een andere mogelijkheid?

Wees veerkrachtig

Je kunt jammer genoeg niet altijd de druk of de stress weghalen in je leven. Je kunt niet even naar een ander kanaal zippen en daarbij de confrontatie met jezelf of die ander uit de weg gaan. Daar waar vroeger voornamelijk de nadruk lag op het voorkomen van problemen en groepsdruk, wordt er vandaag de dag veel meer in gestoken in het versterken van de geestelijke veerkracht en het verhogen van de sociale steun. Volgens het RIVM een nieuwe wending wanneer het aankomt op het verbeteren van de mentale gezondheid. Juist door veerkrachtig te zijn, waarbij je de mogelijkheid ervaart om terug te kunnen veren bij tegenslag, kun je beter omgaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress.

De basis voor veerkracht

Wat elke jongere daarvoor nodig heeft is een netwerk aan support. Aan ouders, opvoeders, docenten en werkgevers die in de jongere geloven en achter ze staan. Die ze in tijden van moeilijkheden bijstaan en ze uitdagen om veranderingen aan te gaan vanuit een psychologische veiligheid dat ze met het support het onbekende tegemoet kunnen treden. Juist zo kunnen jongeren mentaal weerbaar én geestelijk veerkrachtig worden. De beste basis om geestelijk gezond door het leven te gaan.

Dat is echt zó belangrijk!

Aan de hand van het 7LIFE assessment helpen wij jongeren om inzicht te geven in hun veranderkracht, hun basisbehoeftes en hun stressgedrag. Dit kan ze zó ontzettend helpen om daadwerkelijk te dealen met thema’s als onzekerheid, prestatiedruk of perfectionisme. Neem contact met mij op over meer informatie over het assessment en de mogelijkheden tot coaching.

Volgend bericht
Wat laat jij achter in 2020?

Andere berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan