Keuzestress - Fear of better options

Keuzestress – Fear Of Better Options

Het is inmiddels een bekend fenomeen, namelijk het FOBO syndroom. Na FOMO, de fear of missing out, deed ook FOBO zijn intrede. De Fear Of Better Options kan ervoor zorgen dat je volledig overmand wordt door keuze stress. Wat als er namelijk een nóg betere optie voorbij komt?! Dan heb je deze gemist als je jezelf committeert voor deze optie. Of je last hebt van deze angst hangt af van de vraag of jij een een statisficer of een maximiser bent.

Fear Of Better Options

Laatst sprak ik met goede vrienden, en zij schetsten hoe een romantisch filmavondje verloopt. De een wil persé een goede film kiezen, waarbij de ander reageert met de opmerking dat het uitzoeken van dié goede film net zolang duurt als de film zelf. Oeps… Herkenbaar? Een artikel in het NRC schetst het perfecte voorbeeld. Je hebt een vrije avond en wilt graag eten bestellen. Er zijn zó enorm veel keuzes op het gebied van eten thuisbezorgen. Vooral nu daadwerkelijk elk restaurant een afhaal service heeft. Nadat je dan eindelijk het restaurant én je eten uitgezocht hebt staat de volgende keuze alweer voor de deur: welke film ga je dan kijken. Wil je de trailer zien? Of bekijk je de recensies van anderen? Of heb je van iemand gehoord dat een bepaalde film of serie een must see is?! Het aanbod van élke keuzemogelijkheid is overweldigend, en hoe weet je nu of je écht de goede keuze hebt gemaakt?

Het is absoluut niet gek dat je keuzestress krijgt met je studiekeuze!

Juist wanneer je een vervolgstudie zoekt kan het je overweldigen. Je staat op een groot kruispunt in je leven en welke weg je ook inslaat betekent dat je nee zegt tegen zoveel andere opties. Wij namen eens een kijkje op de website van studiekeuze123. De keuze is reuze: per niveau en profiel zijn er zo’n 1.400 opleidingen waar tussen je kunt kiezen. Zoveel!!! Dus de grote vraag is: Wat past er nu écht bij jou? Uit onderzoek blijkt dat wanneer er meer keuze is, überhaupt een keuze maken moeilijker wordt. Dus wanneer je uit 2 opties kunt kiezen is dat veel makkelijker dan wanneer je uit 20 studies moet kiezen. Laat staan 1.400 studies. Het is dus helemaal niet gek wanneer je het moeilijk vindt om een vervolgstudie te kiezen!

Ben jij een mazimizer of een statisficer?

Er zijn volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwarz 2 manieren om keuzes te maken. Hij schreef een boek over keuzestress, genaamd The paradox of choice. Als je geneigd bent om werkelijk elke optie te overwegen, dan val je binnen de categorie maximizers. Maximizers zijn mensen die gaan voor perfecte optie, aangezien die ergens zou moeten zijn. Het voordeel is dat je alle opties overziet, je kent alle ins en outs én je weet waar je voor gaat (als je de keuze hebt gemaakt). Aan de andere kant kost het je een hoop tijd en energie om alles uit te zoeken, te overwegen en de perfecte optie te selecteren. Iets wat af en toe behoorlijk frustrerend kan zijn. Want ja, die perfecte optie vinden is best moeilijk. Het kan zelfs zo zijn dat je er slecht van slaapt. Wanneer je dan eenmaal de keuze gemaakt hebt, bestaat de kans dat je achteraf nog steeds twijfelt of de door jou gekozen keuze ook echt de juiste beslissing was.

De andere manier om keuzes te maken, noemt Schwarz de statisficers. Als statificer heb je van te voren helder wat de randvoorwaarden voor je keuze zijn. Bijvoorbeeld dat je op zoek bent naar een opleiding in een bepaalde stad, kleinschalig of Engelstalig. Of dat je op zoek bent naar een opleiding die praktisch is, of juist onderzoekend, breed georiënteerd of juist gespecialiseerd. Aan de hand van deze richtlijnen maak je een snelle overweging en maak je een snelle keuze. Het voordeel is dat je snel kunt kiezen en ontspannen omgaat met de grote keuzemomenten in je leven. Het nadeel echter kan zijn dat je té snel een keuze maakt, die soms niet goed overwogen is.

Hoe overwin je de Fear Of Better Options?

Keuzestress. We hebben er allemaal last van. Hoe meer keuzes er zijn, hoe moeilijker de keuze. Dus dat het kiezen van je vervolgstudie moeilijk is, dat is meer dan normaal. Wat je dan kan helpen om met deze keuzestress te dealen is het overzichtelijk te maken van de voorwaarden van je wensen.

Hieronder staan een aantal thema’s waar je over na kunt denken:

  • In welke stad of plaats wil je studeren?
  • Heb je voorkeur voor een bepaald opleidingsinstituut? Wellicht spreekt een kleinere opleiding je meer aan dan een hele grote, of juist andersom.
  • Op welk niveau wil je studeren? Of kun je instromen naar aanleiding van je vooropleiding?
  • Wat is jouw ambitie? Wil je bijvoorbeeld hierna een vervolgopleiding volgen op een hoger niveau?
  • Nederlands of Engelstalig?
  • Praktisch of Onderzoekend?
  • Met veel stage, of juist meer onderzoeksopdrachten?
  • Wat voor studiemethode spreekt je aan? Zit je liever in de banken, of ga je liever in groepsverband aan de slag om de geleerde stof meteen toe te passen?

Juist op die manier kun je de randvoorwaarden schetsen van de statisficer, en daarna de maximiser aan de slag zetten om aan de hand van deze antwoorden drie opleidingen te selecteren. Op deze manier minimaliseer je de verschillende opties en maak je het jezelf makkelijker om een goede keuze te maken.

Laatste tip om met FOBO om te gaan

Wanneer je dan de keuze hebt gemaakt, is een belangrijke sleutel om de angst los te durven laten dat je een verkeerde keuze zou kunnen hebben maken. Wat ik ooit leerde van een docent, is dat het vooral belangrijk is dat je jouw diploma haalt. Het is daarbij net als autorijden, de fijne kneepjes van je vak leer je straks juist als je aan het werk gaat. Je ontwikkelt jezelf je hele leven en de studie die je kiest betekent nooit dat je na je opleiding niet verder leert of wellicht op een heel ander terrein gaat werken dan je ooit dacht. Deze tip van mijn docent recht tijdens mijn opleiding Commerciële Economie op de Hogeschool Rotterdam, was voor mij de meest ontspannende en bevrijdende ooit op het gebied van studiekeuze! Perfect bestaat niet namelijk!

 

Succes met het kiezen van jouw vervolgstudie!

Vind jij het fijn wanneer iemand je meehelpt bij het maken van jouw studiekeuze? Ik help je graag verder aan de hand van het door jou persoonlijk ingevulde 7LIFE assessment. Het assessment geeft ontzettend veel inzicht in wie jij bent als persoon, in jouw motivatie én leerstijl. Zo kunnen we samen jouw passie ontdekken én aan de hand van jouw randvoorwaarden inzichtelijk krijgen welke studie er bij jou past! Neem contact met mij op over meer informatie over het assessment en de mogelijkheden tot coaching.

 

 

Vorig bericht
Wat laat jij achter in 2020?
Volgend bericht
May you never walk alone!

Andere berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan